Symptom B12-brist

Om du äter en ensidig kost, eller lever ohälsosamt, så finns det risk att du får brist på B12-vitamin. Eftersom kroppen själv inte tillverkar vitaminer, så behöver du få dem via din mat. B12-vitaminerna är en av de livsviktiga vitaminerna, därför är det viktigt att du får i dig tillräckligt med B12-vitamin så att du inte får B12-vitaminbrist.

Så märker du om du lider av B12-brist

Bristen kan yttra sig på flera olika sätt, och smyga sig på under flera år, och många symtom är diffusa. Kom ihåg att du måste inte ha B12-vitaminbrist bara för att du har några av de symtomen som vi presenterar nedanför.

Besök din läkare och ta ett blodprov för att faställa brist på b-vitamin. För att dina värden ska bli korrekta bör du inte ta B12 på 6 månader före läkarbesöket.


B12-brist är vanligast hos äldre, veganer och vegetarianer.


Eftersom B12 hjälper kroppen att skapa nya celler, så kan bristen yttra sig i alla din organ. Det är vanligast att cellerna som förnyas ofta är de cellerna som drabbas först vid B12-brist, så var extra uppmärksam om du upplever symtom på din tunga, runt munnen eller om du mår illa eller får diarré.


Kroppen behöver B12 för att fungera normalt. Om du får brist på B12-vitamin, kan du uppleva domningar och flera andra allvarliga symtom.

Symtom vid blodbrist (anemi)


De vanligaste symtomen av B12-brist är på grund av blodbrist/anemi då B12 behövs för att kunna bilda röda blodkroppar. De röda blodkropparna har som uppgift att transportera syre till alla delar av kroppen. Därmed kan B12-brist orsaka en stor mängd symtom som

B12 hjälper din kropp att tillverka röda blodkroppar, därför är symtom på blodbrist de vanligaste symtomen när du lider av B12-brist. Bland annat kan din symtom vara: 


 • Du blir trött
 • Du blir andfådd
 • Du blir andfådd lättare
 • Du får svårare att koncentrera dig
 • Du blir yr
 • Du får huvudvärk
 • Du får hjärtklappning
 • Du upplever ett “sus” i dina öron

En omfattande brist på B12 kan leda till nervskador som isåfall yttrar sig genom att du:


 • Upplever försämrad känsel
 • Upplever påverkade reflexer i vader och fotsulor
 • Du får en mer instabil gång
 • Du får minnessvårigheter
 • Du får synproblem
 • Du upplever paranoia
 • Du blir deprimerad

Mer information om symtom vid B12-vitaminbrist:


Här berättar vi lite mer i detalj om några av de symtom som du kan uppleva vid B12-brist.

Din tunga blir irriterad 

Om din tunga blir röd och irriterad, kan du lida av B12-vitaminbrist. Om du får i dig för lite av B12-vitamin, så blir det svårare för din kropp att tillverka nya celler, vilket kan yttra sig genom att den knottriga ytan på tunga försvinner och ersätts av en slätare tunga, blank och svidande. Du kan också få sprickor i mungipan. 

Du blir trött och yr

Om du har brist på B12-vitamin under en längre tid, så finns risken att din kropp börjar lida av blodbrist. Det kan i sin tur kan leda till att du känner dig tröttare än vanligt, och upplever yrsel. Det finns också risk att du blir känner dig helt utmattad och orkeslös, får hjärtklappning lättare än vanligt och blir ansträngd och andfådd snabbare vid ansträngning än tidigare.

Du upplever domningar och sämre balans

Ett annat symtom när du lider av B12-vitaminbrist är att ditt nervsystem kan påverkas. Det kan visa sig genom att du upplever minskad styrka i händer, fötter, underben och underarmar. Dessutom riskerar din balans att rubbas, och din gång kan bli svajig och instabil.

Du får blekare hud och får blåmärken lättare

Om märker att du får en blekare hy, ibland i samband med att du även får blåmärken lättare, så kan du ha brist på B12. 

 

Kontakta din läkare vid misstanke

Om du tror att du lider av B12-brist, är det mycket viktigt att du kontaktar din läkare. B12-brist kan visa sig i flera olika organ, och symtomen vi har presenterat i den här texten måste inte vara kopplade till just B12-brist. Därför ska du alltid uppsöka läkare för att få korrekt diagnos och korrekt behandling. Om du har B12-brist och lämnar den obehandlad, minskar du chanserna till t leva ett friskt liv.

Det finns olika sätt att ta hand om din B12-brist. För dig som är vegetarian eller vegan, är det viktigt att äta tillskott som hjälper dig att få i dig rätt mängd av B12. Om du är äldre, kanske du behöver ta en injektion. Du som lider av grov brist på B12 kanske behöver ta tillskott hela livet. 

 

Sammanfattande lista på symtom vid B12-brist

 1. Brist på B12 kan orsaka trötthet, svaghet och domningar i armar och ben.
 2. En låg B12-nivå kan leda till anemi, vilket kan orsaka yrsel, blek hud och andfåddhet.
 3. En låg B12-nivå kan också leda till en försämrad balans och koordination.
 4. En låg B12-nivå kan också orsaka depression, minnesförlust och problem med att koncentrera sig.
 5. Personer med en låg B12-nivå kan också uppleva hudutslag, sår som inte läker och brist på aptit.
 6. Personer med en låg B12-nivå kan också uppleva problem med att tala och svälja.
 7. En låg B12-nivå kan också orsaka håravfall och förändringar i smak och luktsinne.
 8. En låg B12-nivå kan också leda till försämrad syn och förändringar i hjärtrytmen.
 9. Personer med en låg B12-nivå kan också uppleva domningar och stickningar i händer och fötter.
 10. En låg B12-nivå kan också leda till förändringar i matsmältningen, inklusive diarré, förstoppning och gaser.
 11. En låg B12-nivå kan också leda till huvudvärk, sömnlöshet och ångest.
 12. Personer med en låg B12-nivå kan också uppleva en känsla av att de är desorienterade och förvirrade.
 13. Övriga rapporterade symptom: Trötthet, svaghet, domningar, armar, ben, anemi, yrsel, blek hud, andfåddhet, balans, koordination, depression, minnesförlust, koncentrationssvårigheter, hudutslag, sår, aptit, tala, svälja, håravfall, smak, luktsinne, syn, hjärtrytm, stickningar, händer, fötter, matsmältning, diarré, förstoppning, gaser, huvudvärk, sömnlöshet, ångest, desorienterade, förvirrade, sprickor i mungiporna, orkeslöshet, utmattning, tungsveda, problem med reflexer, ont i benen, muskelsvaghet, nedsatt känsel, burning feet (varma fötter på kvällen).