Allt du behöver veta om MTHFR

MTHFR-genen är en av de vanligaste genetiska faktorerna som påverkar vår hälsa. Det är en gen som är involverad i vår kropps förmåga att använda folat, en B-vitamin som är viktig för att upprätthålla hälsosamma nivåer av homocystein. Förståelse av MTHFR-genen kan hjälpa oss att förstå hur vår hälsa påverkas och vad vi kan göra för att förbättra den. I den här artikeln kommer vi att titta närmare på MTHFR-genen och hur den påverkar oss.

Vad är MTHFR-genen?

MTHFR-genen, eller metylentetrahydrofolatreduktas-genen, är en gen som är involverat i kroppens förmåga att bryta ner och använda folat. Folat är en B-vitamin som är viktig för att producera röda blodkroppar, för att hjälpa till att konvertera kolhydrater till energi och för att bilda nukleinsyror som är nödvändiga för att bygga och reparera DNA.

MTHFR-genen kan ha mutationer som kan leda till att detta enzym inte fungerar som det ska, vilket kan leda till olika hälsoproblem.

Mellan 30-60 procent av alla människor bär på en variant av MTHFR-genen, som kan leda till låga nivåer av folat och b-vitaminer, samt höga nivåer av aminosyran homocystein i blodet. 

Vad gör MTHFR-genen?

MTHFR-genen är involverad i genotypning och kan vara en viktig faktor för att förstå risken för vissa sjukdomar. Genen är också involverad i att reglera produktionen av andra enzymer som är involverade i DNA-metabolism.

Vad är MTHFR-mutant?

MTHFR-mutant är en mutation i MTHFR-genen. Denna gen är ansvarig för att kontrollera enzymet som är ansvarigt för att omvandla aminosyran homocystein till metionin.

MTHFR-mutanten kan leda till att enzymet inte fungerar som det ska, vilket kan leda till att homocysteinnivåerna i blodet ökar. Detta kan i sin tur leda till olika hälsoproblem, såsom hjärt- och kärlsjukdomar, stroke, depression och andra neurologiska störningar. 

En MTHFR-genmutation kan även påverka hormon- och signalsubstansnivåer, hjärnfunktion, matsmältning, kolesterolnivåer och mer.

MTHFR-mutanten kan också påverka en persons förmåga att ta upp näringsämnen från maten, vilket kan leda till olika näringsbristtillstånd. Det är viktigt att ta reda på om du har MTHFR-mutanten, eftersom det kan hjälpa dig att förstå din metabolism och genotyp.

2 typer av MTFHR-mutationer

Det finns flera typer av MTHFR-genmutationer. De två viktigaste kallas C677T och A1298C. Om du har båda mutationerna, är risken större för hälsoproblem.

Du kan ärva antingen en eller två av vardera genmutation från en eller båda av dina föräldrar. Om du ärver till exempel en c677t från en förälder är du heterozygot, om du ärver två c677t (en från vardera förälder) är du homozygot. Detsamma gäller för A1298C.

Vissa hälsoproblem som diskuterats i samband med MTHFR-genmutationer är kardiovaskulära och tromboemboliska sjukdomar som blodproppar, stroke, emboli och hjärtattacker.

Det har förekommit diskussioner om depression, ångest, bipolär sjukdom, kronisk smärta, trötthet, nervsmärta och migrän. Även missfall hos fertila kvinnor och graviditeter med neuralrörsdefekter har diskuterats. Hälsoproblemen varierar beroende på mutationen. 

Vad är MTHFR-hämning?

MTHFR-hämning är en ärftlig störning som påverkar kroppens förmåga att omvandla aminosyran homocystein till metionin. MTHFR står för methylenetetrahydrofolatreduktas, ett enzym som är involverat i DNA-syntes och ämnesomsättning. När detta enzym inte fungerar som det ska, kan det leda till att homocystein ackumuleras i kroppen. Detta kan i sin tur leda till en rad hälsoproblem, inklusive högt blodtryck, hjärt-kärlsjukdomar och stroke.

Hur påverkar MTHFR-genen kroppen?

MTHFR-genen, eller metylentetrahydrofolatreduktas-genen, är en gen som är involverad i metabolismen av folat och homocystein. Genen är ansvarig för att konvertera folat till ett aktivt ämne som kallas metylenetetrahydrofolat.

När detta ämne är nedsatt, kan det leda till en ökning av homocysteine, vilket är ett ämne som är associerat med hjärt- och kärlsjukdomar. Det kan också orsaka andra hälsoproblem, inklusive depression, trötthet, huvudvärk och problem med fertilitet. MTHFR-genen kan också påverka hur kroppen använder näringsämnen som folat. Om du har en mutation i denna gen, kan det leda till att du inte kan använda folat effektivt, vilket kan leda till vitaminbrist.

Är MTHFR-genen farlig?

Om MTHFR-genen har en mutation kan det leda till att detta enzym inte fungerar som det ska, vilket kan leda till att homocysteinhalten i kroppen ökar. Detta kan i sin tur leda till ett antal hälsoproblem, såsom hjärt- och kärlsjukdomar, stroke och graviditetsrelaterade komplikationer. Det är därför viktigt att veta om man har en mutation i MTHFR-genen, och om det är fallet, att följa läkarens råd för att hålla homocysteinhalten i kroppen under kontroll.

Hur testar man för MTHFR-genen?

För att testa för MTHFR-genen måste man först ta ett blodprov. Blodprovet analyseras sedan för att fastställa den aktuella genotypen. Genotypen kan sedan användas för att bestämma den aktuella nivån av MTHFR-enzymet och för att identifiera eventuella mutationer i genen.

Så stärker du din hälsa

Bara för att du bär på en MTHFR-genmutation, så betyder inte det att du kommer drabbas av hälsoproblem, eller behöva medicinsk behandling. Däremot kan det betyda att du behöver ett B-vitamintillskott. Behandling krävs ofta om du har homocysteinnivåer som är högt över de rekommenderade nivåerna. Därför bör din läkare alltid utesluta andra orsaker till förhöjda nivåer av homocystein.

Stärk din hälsa och minska riskerna

Optimera din allmänna hälsa och effektivisera din hantering av eventuella hälsoproblem genom att förändra din kost och din livsstil.

Få i dig mer vitamin B12 och rätt typ av folat

Öka dina nivåer av vitamin B12, antingen genom multivitaminer, B-komplexvitaminer eller genom att äta ägg, nötter, bönor och näringsjäst. Du kan också äta mer sparris, broccoli och baljväxter för att stötta din metylering. Se även till att få i dig metylfolat och INTE folsyra.

Hjälp kroppen att avgifta sig

Se till att du får i dig minst 30 till 50 gram fibrer varje dag, samtidigt som du äter mycket grönsaker, proteiner, hälsosamma fetter och frukt. Eliminera raffinerat socker från din kost.

Sträva efter att träna ofta, minst fyra till fem gånger varje vecka. Gärna i kombination med bastu och epsom-saltbad.

Drick vatten och aktivera dina tarmar för att nyttja dina huvudsakliga rengöringsmekanismer, din urination och tarmtömning.

Stötta din avgiftning med antioxidanter och fytonäringsämnen som förekommer i bland annat morötter, sötpotatis, apelsiner tomater och vattenmeloner. Ät mycket färgglada frukter och grönsaker.

Drick mindre alkohol

All form av alkohol kan göra dina hälsoproblem större. Om du måste dricka, drick mindre och max en till två  enheter och undvik framförallt öl och vin. 

Minimera din stress

Hälsoproblemen som diskuteras i samband med MTHFR-genmutationer riskerar att öka i samband med höga stressnivåer. Minska din stress genom att meditera och vara utomhus. Alla är dock olika - så leta efter just den aktivitet som minimerar din stress.

Undvik folsyra

Folsyra har svårare att prestera hos personer med MTHFR-genmutationer, vilket kan leda till hälsoproblem. Undvik därför ett kosttillskott som innehåller folsyra, och sträva efter ett ökat intag  av magnesium, vitamin D och vitamin B6. 

Förbättra din tarmhälsa

Minska ditt intag av socker, gluten, raffinerat spannmål, transfetter och mejeriprodukter. Då kommer din tarm och din hälsa att tacka dig.